Insuficiența cardiacă (IC) este o afecțiune potențial fatală. La nivel global, aproximativ 64 de milioane de persoane suferă de insuficiență cardiacă30.

Ce este insuficiența cardiacă?

În România, rata mortalității în cazurile de insuficiență cardiacă este de două ori mai mare decât în orice altă țară europeană31. În țarile dezvoltate, o persoană din 5 va dezvolta această afecțiune la un moment dat32. IC (insuficiența cardiacă) este frecvent asociată la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2). Pacienții cu DZ2 (diabet zaharat de tip 2) au risc de a dezvolta IC (insuficiență cardiacă) de 2 pâna la 5 ori mai mare decât riscul de infarct miocardic sau AVC (accident vascular cerebral)33. Se estimează că 4.7% din populația peste 35 de ani a României suferă de insuficiență cardiacă (circa 560.000 de pacienți)34.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune care apare atunci când inima nu poate pompa în mod adecvat sângele în corp35. Cu timpul, puterea de pompare a inimii slăbește și corpul devine lipsit de energie, împiedicând persoana să mai desfășoare normal activitățile zilnice36. Unele persoane pot experimenta aceste simptome, dar nu realizează că sunt semnalele unei afecțiuni cardiace37.

E dificil de înțeles cum funcționează această boală și ce opțiuni de tratament sunt disponibile în funcție de gravitatea ei38,39. Imprevizibilitatea simptomelor și incertitudinea cu privire la viitor pot duce la anxietate, afectând stilul de viață al persoanei și al familiei40,41,42.

Un om informat poate fi un om salvat. Cunoscând cum se manifestă această afecțiune, care sunt metodele de prevenție și opțiunile de tratament, poți păstra controlul vieții tale.

Pacienții cu IC (insuficiență cardiacă) și DZ2 (diabet zahart tip 2) au un risc aproape de 2 ori mai mare de deces din cauza IC (insuficienței cardiace) comparativ cu pacienții fără DZ2 (diabet zahart tip 2)50.

Fiecare spitalizare pentru IC (insuficiență cardiacă) scade șansa de supraviețuire! 40% dintre pacienți decedează la 2 ani după un episod de spitalizare pentru IC (insuficiență cardiacă)51.

Posibile cauze ale insuficienței cardiace

Mai multe afecțiuni pot crește probabilitatea de a dezvolta insuficiență cardiacă, iar unele dintre ele pot fi controlate43. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă mai mult decât dublu44. Printre cele mai frecvente afecțiuni45 care cresc probabilitatea de a dezvolta insuficiență cardiacă sunt:
Diabet zaharat
Istoric de boli arteriale coronariene sau infarct
Afecțiuni genetice ale inimii
Hipertensiune arterială
Probleme cu greutatea

Simptome

Primele semne și simptome de insuficiență cardiacă sunt nespecifice și pot fi dificil de recunoscut46. Orice urmă de suspiciune trebuie urmată de o vizită la medic, pentru a nu deveni o cifră din statistică.
Tuse persistentă
Oboseală și epuizare
Respirație dificilă
Probleme de concentrare
Glezne umflate
Dificultate la îndeplinirea activităților de rutină
Pierderea apetitului
Reținere de lichide

Întreabă medicul cum poți trata diabetul zaharat de tip 2 și cum poți preveni insuficiența cardiacă!

Diagnostic

Recunoașterea din timp a complicațiilor cardiorenale reprezintă o oportunitate pentru tratamentul proactiv de reducere a riscului de IC (insuficiență cardiacă) sau BCR (boală cronică de rinichi) la pacienții cu DZ2 (diabet zaharat de tip 2) 47.
Istoricul medical
Examinare fizică
Radiografie toracică
Semne și simptome
Analize de sânge
Ecocardiografie
Electrocardiograma

Schimbă viitorul! Alege să previi insuficiența cardiacă!

Schimbă viitorul! Alege să previi insuficiența cardiacă!

Să descoperi că ai insuficiență cardiacă poate fi înspăimântător și poate afecta definitiv viața ta și a familiei tale. Activitățile zilnice devin dificile, ceea ce ar duce la pierderea independenței și la o luptă emoțională grea48.

Cei care preiau rolul de îngrijitori devin campionii de încredere ai persoanelor cu insuficiență cardiacă, iar vizitele la medic vor deveni mai dese pentru a ține sub control afecțiunea. Pentru că anumite comportamente pot crește riscul de insuficiență cardiacă, pe lângă prescrierea unor medicamente și metode de tratament, medicul poate recomanda și modificarea unor obiceiuri care pot contribui la scăderea riscurilor de complicații ale bolii49.

Acțiuni care îți pot îmbunătăți calitatea vieții atunci când ai fost diagnosticat cu insuficiență cardiacă.

Exerciții aerobice regulate
Ține greutatea sub observație
Limitează consumul de lichide (până la 2 litri / zi)
Limitează consumul de sare
Urmează o dietă bogată în nutrienți
Evită consumul excesiv de alcool

Întreabă medicul cum poți trata diabetul zaharat de tip 2 și cum poți preveni insuficiența cardiacă!