În România 1 din 10 adulți are diabet zaharat. 38% din cazurile de diabet nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații 18 .

Ce este diabetul zaharat de tip 2?

Diabetul de tip 2 este o boală care se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulină sau când pancreasul nu poate să producă o cantitate suficientă de insulină 19 . Cunoscut anterior ca non-insulino-dependent, sau cu debut la adult, această afecțiune reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet 20 .

Cu diabetul de tip 2, organismul fie rezistă la efectele insulinei - un hormon care reglează introducerea glucozei în celule - fie nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelul normal de glucoză în sânge 21 .

Într-un studiu realizat în 2017, în România erau înregistrate 1,785,300 de persoane cu diabet, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani 22 .

Posibile cauze ale apariției DZ2

Până în prezent, nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care apare această formă de diabet, deși medicii recunosc că unii factori genetici și de mediu, precum și/împreună cu sedentarismul și supraponderalitatea contribuie la această afecțiune. Deși nu toți pacienții diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali, obezitatea și lipsa activității fizice sunt două dintre cele mai comune cauze ale acestei forme de diabet 23 .
Probleme ale inimii și ale vaselor coronariene
Hipertensiune arterială
Supraponderalitate
Diabet gestațional
Colesterol bun (hdl) scăzut
Predispoziție genetică
Fumatul
Lipsa activităților fizice
Stresul
Unele medicamente
Alimentație necorespunzătoare

Simptome

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi o afecțiune tăcută. În stadiul incipient al bolii, nivelul glicemiei crește foarte lent, astfel încât pacientul nu are simptome, adică nu simte nimic deosebit. O treime din pacienții cu diabet zaharat nu știu că suferă de această boală 24 .

Simptomele DZ2 (diabet zaharat de tip 2) pot fi identice cu cele de la diabetul zaharat de tip 1, completate de câteva simptome diferite 25 .
Sete excesivă și gură uscată
Oboseală și epuizare
Pierdere rapidă în greutate
Infecții fungice și alte tipuri de infecții repetitive la nivelul pielii
Amorțeală în zona mâinilor sau a picioarelor
Foame constantă
Urinare frecventă
Vedere încețoșată

Diagnostic

Diagnosticul de diabet zaharat tip 2 poate fi pus la orice vârstă. Diabetul zaharat tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani, iar diagnosticul se face deseori când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. Frecvent, dar nu întotdeauna, se asociază cu greutatea corporală crescută sau cu obezitatea, care în sine pot duce la insulino-rezistență și niveluri crescute de glucoză în sânge 26 .

Schimbă viitorul, preia controlul diabetului!

Schimbă viitorul, preia controlul diabetului!

O statistică îngrijorătoare spune că pe plan mondial, până în 2040, 1 adult din 10 (642 milioane) o să aibă diabet 27 . Preia controlul! Diabetul zaharat de tip 2 poate fi ținut sub control cu ajutorul medicamentelor sau al insulinei (în anumite cazuri) 28 . Diabetul este o boală cronică, progresivă, dar persoanele care au diabet zaharat pot trăi viață lungă și de înaltă calitate, cu un bun control al diabetului zaharat. Aceasta include gestionarea nu numai a glicemiei, ci și a factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia, cu o alimentație sănătoasă, nivelurile recomandate de activitate fizică și utilizarea corectă a medicamentelor, așa cum sunt prescrise de un medic 29 .

Acțiuni care îți pot îmbunătăți calitatea vieții atunci când ai fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Exerciții aerobice regulate
Ține o dietă recomandată de un specialist
Monitorizează-ți greutatea

Întreabă medicul cum poți trata diabetul zaharat de tip 2!